Bu haftaki röportaj konuğum Avukat Selahattin Eskiyörük… Aynı zamanda da aileden gelen bir çiftçilik söz konusu… Avukat olduktan sonra hobi olarak Zeytincilik işine başlıyor… Silisya markasını kuruyor… Eşi Didem Eskiyörük de büyük destekçisi… Zeytin üzerine bir sürü araştırmalar yapıyorlar… Hatta ödülleri de var…
Adana’da Zeytin Hasadı Şenliği…
Fotoğraf: Sude UÇAROĞLU (DHA)
Şimdi de 10 gün süren zeytin hasadını eğlenceli hale getirmişler. Çalışanlarının motivasyonlarını da yükseltecek iş yapmışlar. Sıkmalar, börekler, mangallar… Uçurtmalar… Her hasat şenlik halinde… Hatta sizlerde gidip görebilirsiniz… Hayalleri bu zeytin hasadı şenliğinin daha da büyümesi, insanların bu işten keyif alması…
Umarım en kısa zamanda hayalleri gerçekleşir… Portakal Çiçeği Karnavalı şehri bambaşka bir hale bürümüşken, kim bilir Zeytin Hasatı Şenliği nasıl güzel hale gelir…
Buyurun röportajla devam edelim… �
Selahattin Eskiyörük kimdir biraz sizi tanıyabilir miyiz?
1977 Adana doğumluyum. Çiftçi kökenli bir ailenin mensubu olduğumdan çocukken çiftçilik yapmak isterdim. Sonrasında teyzem Rasime Eşelioğlu’nun desteği ve yönlendirmesi ile avukat olmayı tercih ettim, 2002 yılından beri Eşelioğlu Hukuk bürosunda teyzem-annem Av Rasime Eşelioğlu ile birlikte avukatlık yapma şerefine nail oldum.
Zeytin işi nasıl oldu peki?
Ege zeytinciliğin merkezi… Ve ekonomik bir değer… Adana’daki zeytin potansiyeli hakkında neler söylersiniz?Çiftçilik içimde uhde kaldığından 7 yıl önce zeytin bahçesi kurarak sektöre giriş yaptım, 2 yıllık arge sürecinden sonra da 2012 yılında da Naturel Sızma Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin sektöründe faaliyet gösteren Siliya Gıda A.Ş’ni kurdum.
Ege Bölgesi zeytinciliğinin geçmişi çok uzun yıllara dayanıyor. Oysa ki; Bölgemiz ağaçlarının çoğu 2000 yılında Zeytinciliğin yaygınlaştırılması gayesiyle Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Doğu Akdeniz Zeytin Birliği’nin desteğiyle dikilen genç ağaçlardan oluşuyor.3 milyon civarında bulunan ve Organik Tarım ile İyi Tarım uygulamalarının çok sık uygulandığı zeytin bahçelerimizde önümüzdeki 5 yılda Türkiye ortalamasının üzerinde ürün elde edileceğini,Hollanda’da uygulanan Altın Üçgen modeli yani,Çiftçinin ürettiği,Devletin teşvik ettiği ve Üniversitelerin de verimliliği arttırdığı bir potansiyel ile özellikle sofralık zeytinde Türkiye’nin parlayan yıldızı olacağını düşünmekteyim.
Mesela restoranlarda aspir zeytin yağı yerine kullanılıyormuş. Biliyor musunuz nedir bu?
Ayçiçeği tohumu ile aynı aileye mensup olan yine kimyasal değerler ve damak tadı açısından da Ayçiçek Yağı ile uyumlu olan Aspir Yağının az da olsa bazı restoranlarda Ayçiçek Yağına alternatif olarak kullanıldığını biliyorum.Tüketiciler Sızma Zeytinyağı’na çok alıştığı,çok bilinçli olduğu ve özellikle de talepte bulunuldukları için başta Balık Restoranları olmak üzere çoğu restoranlarda Naturel Sızma Zeytinyağı kullanılıyor.
Tamamen kendi kendinize yaptığınız bir şenlik mi?
Evet şu anda kendi kendimize yaptığımız bir şenlik. Esasında önümüzdeki yıllarda bölgemizi kapsar şekilde bir hasat şenliği en büyük hayalim olduğundan bir nevi provasını yapıyoruz.Zeytin hasatımızın şenlik havasında geçmesine özen gösteriyoruz.
Ne gibi?
Hafta sonları anneler zeytin toplarken çocuklar aldığımız uçurtmaları uçuruyor ve zeytin ağaçlarının arasında top oynuyorlar.Hafta sonları tüm hasata katılan personelle birlikte ya mangal yapıyoruz, ya da sıkma-gözleme yapıp yiyoruz.Hasatlarımız Şenlik havasında geçtiğinden,çalışanlarımızın motivasyonu çok yükseldiğinden çok verimli bir hasat dönemi geçiriyoruz.Silisya Zeytinyağı olarak 2015 yılında Türkiye’de düzenlenen Zeytinyağı kalite yarışmasında Altın madalyanın ve 2016 yılında Japonya’da düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışmasında aldığımız Gümüş madalyanın gerçek sahibi bu anneler ve çeyiz hazırlığı için hasata gelen bu genç bayanlar.Bizim için çok kıymetliler.
Çok kısa zaman önce bu bölgeye zeytinde teşvik verildi. Bir 5 sene sonra Adana üretimde hangi aşamada olur?
Hollanda’da uygulanan Altın Üçgen Modeli bize çok uygun.Bölgemiz çiftçisi çok büyük bir şevkle Zeytin üretimi yapıyor,Bakanlığımız çok ciddi hibe ve teşvik veriyor,Çukurova Üniversitesi de kendisinden talep edilen her türlü desteği sonuna kadar veriyor.Son dönemde bölgemizde doğal sofralık zeytin üretilmesi gayesiyle sayıları giderek artan zeytin salamura haneler in varlığı bunun en güzel göstergesi.Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu zeytin salamura hanelerin bir kısmı kooperatifleşecek bir kısmı da butik zeytin üretimi ile Türkiye’de bilinir markalar haline geleceklerdir.
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Birçok faydası olan Sızma zeytinyağı Çocuk gelişiminde hayati önem taşıyan yağ asitlerini Anne sütüne eş miktarda içerir.Söz konusu yağ asitleri çocukların kemiklerini güçlendirir,Özellikle annelerin sıklıkla tüketmesi gerekir.Yine sızma zeytinyağı hücreleri korur,Kalp ve Damar sağlığımızı çok olumlu yönde etkiler,Tansiyonun kontrol altına alınmasına yarar,Cilt kalitesini arttırır.Özetle mutlu ve sağlıklı bir yaşam için mutlaka Sızma Zeytinyağı tüketelim.